Axente Sever /Frauendorf Fortified Church
and Historic Museum

 

Asszonyfalva

 

erődtemploma

 

             

Asszonyfalva, németül Frauendorf, románul Axente Sever, helyi tájszolásban Frua Szeben megyében, Medgyestől 11 km távolságra délnyugatra, a DN 14-esen helyezkedik el. Legelőször Villa Dominarumként említi meg egy 1305-ből származó dokumentum. Valószínűleg lakott terület volt ezelőtt is, amire az 1875-ben talált, Kr. e. 211-56 között vert 562 darab arany pénzérme is utal. A falut a 13-ik században a szászoknak nevezett brabanti és flandriai „flamand” telepesek alapították. Akkoriban a falu egy erődtemplommal rendelkező országút menti település, amely veszély esetén menedéket biztosított a helybelieknek.

 

A világtörténelem hosszú ideig mellőzni látszik Asszonyfalvát. Azonban, 1821-ben megszületett Axente Ion a faluban. Ez a politikus, pedagógus és prefektus, aki a Sever melléknevet is viseli, fontos szerepet játszik az 1848-as forradalomban. Mint a propagandaosztály vezetője fontos bajtársa Avram Iancunak.

 

1931-ben Frauendorf, Axente Ion halálának 25. évfordulóján, az Axente Sever nevet kapja.

 

Manapság a falu lakossága 2300 fő. Az eredeti német ajkú lakosság nagyrésze a 20. század második felében - jobb élet reményében - Németországba költözött.

A faluban mára már csak húsz szász maradt. A legfontosabb megélhetési lehetőséget az erdőgazdálkodás és a szőlőművelés biztosítja.

 

A középkori erődtemplom várfalának egy részét 2009-ben helyreállították. Itt a szász templomok történelméről múzeumot alapítottak. A várban most már egy félpanzió is működik.

 

Az erődtemplom helyreállítása, a múzeum és a félpanzió létesítése, a falu fejlesztési tervének kezdeményezése az ossendrechti Stichting Operation Villages Roumains Hollandia (most Stichting Comité Samenwerking), a Mihai Eminescu Alapítvány, Siebenburgische Sachsiche Stiftung és a Deutche Bundesstiftung Umwelt közötti nemzetközi együttműködés eredménye.

 

Hasznos címek:

Írányítószám: 557025

Postahivatal: Strada Principală, 164. Axente Sever

Városháza: Strada Principală, 165. Axente Sever

Az erődtemplom múzeuma: Strada Principală

 

 

Az Az erődtemplom

asszonyfalvi Mindszentek erődtemplom tervrajza

 

A falu Kiskapustól két kilóméterre, a Vizába  ömlő Fehérpatak jobb oldalán  fekszik.  A kommunista  időkben a kiskapusi gyár kéményeiből származó korom és mérgező gázok erősen szennyezték a helységet.

 

Az evangélikus erődtemplom 1322 - 1323 között gótikus  stílusban épült, és egy körfallal védett. A falban található szobák vészhelyzetben menedéket nyújtottak a falu lakosságának. A templom barokk  stílusú orgonája 1777-ből származik. A mindenszentnek ajánlott gótikus csarnoktemplom egy hajóból és egy úgynevezett négyezeti toronyból áll, ami a kórus és a hajó közötti négyezet fölött helyezkedik el. A toronyba egy külső ajtón, a padláson keresztül lehet feljutni. Az harangokon a következő feliratok olvashatók: “Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus (a közismert, Krisztust születésekor a pásztorok által énekelt himnusz), és a “Miserere nostri Domine” / Anno 1699.

Köröskörül karzat van, az orgona a nyugati karzatban található. Johann Hann szebeni orgonamester epítette az első orgonát. 1926-ban a temesvári Ludwig Wegenstein cég légorgonává alakította át.

A téglából épített szószék a déli falra épült.

A barokk oltárt Steaphan Valepagi készítette.A misét predelláról, az oltár előtti asztalnál celebrálják. A legfontosabb kép Krisztus keresztrefeszítése, amin édesanyja, Mária és János apostol is mellette van. A négy korinthoszi oszlop közül szent Péter és szent Pál néz ránk.

 

Jelenleg a templom eléggé jó állapotban van. A kukorica tárolására használt szobák falai  nagyon elhanyagoltak voltak. Az „Operation Villages Roumains” úttörője, Ton van Rijen elhatározta, hogy valamit tenni kell. A medgyesi konzisztóriummal való beszélgetés a kukorica tárolására használt szobák restaurálását és egy múzeummá illetve egy panzióvá való ujjáépítését eredményezte.

 

Erődtemplomok más országokban is vannak, például Franciaország északi részén. Romániában többnyire Szeben és Brassó között találhatók. Az alábbi térképen láthatóak a legismertebb erődtemplomok, melyekből összesen százhatvan van. A szászok lakta vidéken kívül a magyar református egyház tulajdonában is vannak erődtemplomok, például Nagyenyeden (Fehér megye) és Sepsiszentgyörgyön (Kovászna megye).

          

Néhány olyan helység neve románul és magyarul, ahol erődtemplom található:

 

Aiud = Nagyenyed = Straßburg                                            Dealu Frumos = Lesses = Schönberg

Axente Sever = Asszonyfalva =Frauendorf                           Hărman = Szászhermány = Hönigberg

Biertan = Berethalom =  Birthälm                                         Prejmer = Prázsmár = Tartlau

Câlnic =  Kelnek  = Kelling                                                  Saschiz = Szászkézd = Keisd

Cârţa = Kerc = Kerz                                                           Seica Mică = Kisselyk = Kleinschenken

Cincu = Nagy Senk  = Groß Schenk                                     Valea Viilor = Nagybaromlak = Wurmloch

Cisnădie = Nagydisznód  = Heltau                                        Viscri = Szászfehéregyháza = Weißkirch

 

Tapasztalja meg az erődtemplomok rejtélyét!

Fedezze fel e középkori erődítmények titkait!

Fiatalnak és idősnek egyaránt javallott kaland!

 

 

A Vármúzeum válaszol a

következő kérdésekre:

KI? MIKOR? MIÉRT?

építette ezeket

a templomokat.

 

 Muzeul Cetate, Strada Principală

557025 Axente Sever – Frauendorf. Ro

Tel.: (004)07.49.68.07.70  E-mail: contact@turistintransilvania.com

 

 Nyitva áprilistól októberig 10:00 – 18:00

Vasárnap 12:00 – 18:00

 

 

GPS Kód: N 46.5.36 E 24.12.727

 

Töltsön egy éjszakát az erődtemplom különleges hangulatú környezetében!

Szállás és reggeli az erődítmény négy szobájában. Minden szoba saját fürdővel és WC-vel rendelkezik. Tizennégy személy számára van hely két-, három-, négy-, illetve ötágyas szobában. Ezekről több fénykép is látható a fényképalbumban.

 

Egy éjszakára egy személyre 10€,  Reggeli 5€.

 

Biciklibérlési lehetőség az erődítményben. Gyalogtúrázási lehetőség jól jelzett ösvényeken.

A közelben lovagolni is lehet.

 

Szállásfoglalás: 0040(0)735.569.996   e-mail muzeulcetate@yahoo.com

 

Üzlet

Egy új kiadvány!

Műépítészeknek, turistáknak és mindazoknak, akik szeretik a történelmet és a középkori műemlékeket.

 

Transylvania, the Saxon Legacy”, by Tudor Seulean, Maarten Ruijters, Ton van Rijen. Rövid leírás:

 

Nyugat-Európában rendkívül keveset tudnak a romániai erődtemplomokról és paraszterődítményekről. A jelen könyv ezt a hiányt igyekszik pótolni, bemutatva az erdélyi szász közösség által emelt hit és kitartás több műemlékét. A több mint 800 éves ittlétük alatt több száz középkori, falusi templomot építettek, de ezekből mára csak 160 őrízte meg erődítményeit, bástyáit, vastag, áthatolhatatlan falait és masszív tornyait. A Transylvania, the Saxon Legacy több mint 50 ilyen büszke erődtemplomot mutat be színes képekkel, továbbá a történelmükről és az epítészeti stílusukról szóló ötnyelvű kísérőszöveggel.

 

Maarten Ruijters holland építész felvázolja e templomok építészeti sajátosságait, a különböző típusokat és formákat, a kis falusi templomok erőddé válásának történetét, meg a több évszázados fennállásuk alatt a mindenkori harcászat által megkövetelt átalakításokat. Tudor Şeulean csodálatos fényképeit Maarten Ruijters rajzai, részletes művészi alaprajzai, skiccei és további írásos részletek egészítik ki.

 

A romániai szászok és templomaik története sűrítve, de világosan van felvázolva kezdve kb. 1150-től, mikor németalföldi telepesek a Kárpát-mendencébe jöttek, egészen az 1950 és 1990 közötti exodusukig. Ebben az időszakban a szászok nagyrésze - biztosabb jövő reményében - kivándorolt Németországba. Végül, 1990-ben, mikor már csak néhány szász maradt szülőfalujában, ez a gazdag és Európában egyedülálló kultúra csendben és teljes mértékben összeomlott.

A könyv egy fejezete sajátos erdélyi múzeumot mutat be, ami e templomok középkori építésével foglalkozik. A következő kérdéseket válaszolja meg: Ki építette ezeket? Mikor építették őket? Miért építették őket? Ugyanakkor megmagyarázza azt, milyen jelentősek voltak a kis, erős és többnyire falusi közösségek számára.